Verwarming is een belangrijke factor als het gaat om energieverbruik en kosten. Om die reden zijn infrarood panelen tegenwoordig een populaire keuze wat betreft verwarming in huis. Infrarood panelen kennen namelijk vele voordelen ten opzichte van normale Cv-ketels en radiators. In deze blog gaan we deze voordelen bespreken, maar het is wel belangrijk om eerst uit te leggen hoe infrarood panelen precies werken.

Hoe werken infrarood panelen?

Infrarood panelen verwarmen de ruimtes in uw huis door middel van stralingswarmte. In principe is dit hetzelfde als de zon die de aarde verwarmt. De warmte die de panelen uitstralen, verwarmt de objecten die hij raakt. Vervolgens slaan deze objecten de warmte op en geven die gelijkmatig af aan de ruimte. Dit is anders dan normale verwarming, die verwarmt de ruimte enkel door de lucht te verwarmen (convectieverwarming).Nu duidelijk is hoe de werking van infrarood panelen precies in elkaar steekt, is het tijd om uit te leggen wat de voordelen van infrarood panelen nu zijn.

Betere verdeling van warmte

Met infraroodverwarming heeft u weinig last van temperatuurschommelingen. Dit komt doordat de stralingswarmte van de infrarood panelen de ruimte veel gelijkmatiger verwarmt dan bijvoorbeeld een radiator. Omdat bij een radiator enkel de lucht wordt verwarmd, ontstaan er verschillen in temperatuur doordat de warme lucht stijgt. De temperatuur bij het plafond zal dus veel hoger zijn dan de temperatuur bij de vloer. Infrarood panelen stralen de warmte direct uit; hierdoor zal de warmte veel beter verdeelt worden.

Eenvoudige installatie

Normale verwarming, zoals een radiator, is vast geïnstalleerd op een specifieke plek en zal je dus niet eenvoudig kunnen verplaatsen. Dit is wel het geval bij infrarood panelen: ze zijn eenvoudig (zelf) te installeren en te verplaatsen. De panelen kunnen aan zowel het plafond als de wand geïnstalleerd worden en worden aangesloten op de stroom. Door het transport van CV-water en het uitzetten en krimpen van leidingen kunnen er suizende en/of tikkende geluiden hoorbaar zijn bij normale verwarming; dit kan als storend ervaren worden. Infrarood panelen zijn op de stroom aangesloten en maken dus geen gebruik van leidingen of water. Dit betekent dat infraroodverwarming hierdoor, in tegenstelling tot normale verwarming, geen geluid maakt. Normale verwarming werkt op gas en vormt hiermee een veiligheidsrisico i.v.m. het risico op koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een gevaarlijk gas wat voor mensen niet ruikbaar is. Zodra dit gas door onjuiste verbranding vrijkomt, brengt dit een zeer groot veiligheidsrisico met zich mee. Infrarood panelen werken niet op gas, maar op stroom, en vormen hiermee dus geen potentieel veiligheidsrisico.

Functioneel mooi

Infrarood panelen zijn voornamelijk fijn voor in de badkamer. Zo verwarmt het de ruimte snel en kan je het gebruiken voor pijnlijke spieren. De meeste mensen kiezen voor infrarood paneel badkamer vanwege de gelijkmatige verwarming, maar ze zijn ook zeker een aanvulling op de uitstraling van uw badkamer.