Een vlaggenmast met wimpel is een typische Nederlandse traditie. Het stamt nog voort uit een Nederlandse historie waarbij de wimpel symbool stond voor politieke stabiliteit en koninklijke symbolen. We gebruiken het gezegde ´met vlag en wimpel winnen´ bijvoorbeeld, om aan te geven dat iets een glansrijke overwinning is geweest. Ook vandaag is het hijsen van een wimpel aan de vlaggenmast nog een vast gebruik. Maar hoe zit dat nou precies?

Soorten wimpels

De oranje wimpel is heel belangrijk. De kleur van deze wimpel is 1958 vastgelegd in het normblad NEN 3203. De oranje wimpel wordt gehesen wanneer er speciale gebeurtenissen zijn binnen het Koningshuis zoals geboorte of een huwelijk. Wanneer er leden van het koningshuis jarig zijn, dan wordt de oranje wimpel samen met een Nederlandse vlag gehesen. Maar ook bij vrolijk familiegebeurtenissen zoals een communie of een huwelijk, is het gebruikelijk om een wimpel te hijsen. Vaak zal er dan een witte wimpel gebruikt worden

Ook binnen de scheepvaart worden er nog altijd wimpels gebruikt. Nederlandse schepen gebruiken veelal een rood-wit-blauwe wimpel om zich te onderscheiden van andere koopvaardijschepen. Een blauwe wimpel werd bij (passagiers)schepen gehesen die een snelheidsrecord hadden gemaakt tijdens een oversteek van de Atlantische Oceaan.

Een nog veel gebruikte wimpel zijn de provinciewimpels. Elke provincie heeft een eigen vlag en de provinciewimpels zijn de interpretaties hiervan. Daarom hoeft er voor deze wimpels ook geen hijsinstructie gebruikt te worden. Ze kunnen worden uitgehangen wanneer dan ook. Meestal worden de provinciewimpel alleen gebruikt, dus zonder vlag.

Tenslotte zie je vaak bij kerkelijke gebeurtenissen, zoals de keuze van een nieuwe paus, dat er een gebroken wit wimpel wordt gehesen.

Vlaginstructie

Rijksgebouwen moeten zich houden aan een vlaginstructie die voorgeschreven is vanuit de rijksoverheid. Wanneer bedrijven of particulieren vlag en wimpel willen hijsen, dan is deze instructie niet verplicht, maar ook dan is het eigenlijk wel de bedoeling de instructie te volgen. Zo mag een Nederlandse vlag niet in de nacht blijven hangen. Een wimpel kan dan wel weer blijven hangen. Het is in ieder geval de bedoeling dat de vlaggen met respect worden behandeld, ze mogen niet helemaal beschadigd en vies zijn.

Normaal gesproken zal een wimpel horizontaal aan de vlaggenmast opgehangen worden met behulp van een stokje. De wimpel kan ook verticaal worden opgehangen met een ander type stokje. Let wel op dat deze soms kunnen tikken tegen de mast. Tegenwoordig zijn er speciaal hiervoor speciale rubberen wimpel stokjes te koop.

Gemakkelijk wimpels bestellen

U kunt een kwalitatieve wimpel kopen via de Vlaggenclub. Deze zijn gemakkelijk online te bestellen en worden geleverd in verschillende formaten. Je kunt hier een oranje wimpel halen, van de Nederlandse vlag of voor de provinciale vlaggen.