Stad

Voor sommige mensen is het hebben van een tuin enorm vanzelfsprekend. Je bent er mee opgegroeid, er was altijd speelruimte genoeg in de zon, misschien had je zelfs wel wat dieren als koeien en paarden, hoewel dat volgens mij voornamelijk op het platteland het geval is. Daar is in ieder geval genoeg groen om je heen dus. Echter, voor stadsmensen (lees: mezelf) is het hebben van een tuin niet altijd een vanzelfsprekend iets geweest. Ik ben opgegroeid in de binnenstad. Dat heeft enorme voordelen (Artis om de hoek, nooit de bus missen bij het uitgaan, altijd koffie beschikbaar), maar is ook allemaal erg krap. Ons huis was groot genoeg voor mijzelf en mijn ouders plus broer, maar qua buitenruimte hadden we alleen een balkon. Aangezien dit huis vlak achter het Vondelpark lag was dat geen probleem: het Vondelpark zagen we in feite als onze eigen, megagrote tuin.

Nieuw stekkie

Echter, ik had er nooit over nagedacht dat een eigen tuin die eigenlijk niet jouw eigen tuin is, ook niet door jou hoeft worden ingericht. De gemeente zorgde er voor dat mijn tuin er altijd mooi bij lag. Sinds kort hebben we echter een eigen huisje in de buitenwijk mét tuin. En ik had geen idee wat ik hier mee moest! Ik heb mijn vrienden met groene vingers gebeld en zij gaven me het volgende stappenplan:

  • Vraag jezelf vooraf af wat voor tuin jij wil hebben. Houd je van veel groen, of lijkt dit je vervelend omdat het extra werk is om bij te houden? Wil je tegels, of liever grind? Het is echt slim om dit vooraf uit te denken, anders kies je verkeerd en maak je onnodige extra kosten. Maak dus eerst een plan voor je begint te bouwen of kopen!
  • Ben je er uit? Super! Kijk dan nu kritisch naar de positie van de zon in je tuin. Als maar één kant van de tuin altijd zon vangt, is het niet logisch de schaduwkant helemaal vol te planten met bloemen. Misschien zullen ze even overleven, maar een bijzonder duurzaam bestaan krijgen ze dan niet. Gebruik de zonnige kant voor je planten en bloemen, als je deze wil. Wel regelmatig water geven!
  • En die schaduwkant dan? Wij hebben hier een lekkere zitje gemaakt. Ik verbrand snel, dus ik zit liever in de schaduw. Naast een grote bank die half in de zon staat voor de zonliefhebbers, hebben we een lekkere tuinstoel gekocht die in de schaduw staat. Perfect!

Zomerklaar

Het kostte ons weliswaar wat moeite, maar met wat hulp hebben we nu een heerlijke tuin, vlak voor de zomer echt gaat beginnen. En het is toch wel erg fijn dat deze tuin écht helemaal van ons is, en niet vol loopt met toeristen en andere sportievelingen. Wij zijn klaar voor de zomer, jullie ook?