Is jouw huis onderdeel van een groter geheel? Zit je met andere woorden in een gebouw samen met andere woningeigenaren? Dan ben je natuurlijk lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). In Nederland is het in de wet vastgelegd dat jullie als eigenaren gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het algemene onderhoud. Dat wil eigenlijk zeggen dat jullie moeten zorgen dat de gevel in orde blijft, de lift bijvoorbeeld werkt en de lobby netjes onderhouden wordt. Er zijn behoorlijk wat complexe zaken die de Vereniging van Eigenaren op z’n bordje geworpen krijgt. Het regelen van het onderhoud, het bijhouden van de administratie en een financieringsplan opstellen zijn daar voorbeelden van. Aangezien niet iedereen de parate kennis voor dit soort taken heeft, geef ik je vandaag 3 tips.

#1 Wijs een daadkrachtig bestuur aan

Wanneer je in een groot pand woont, dan kent de Vereniging van Eigenaren een indrukwekkend aantal leden. Hoe meer mensen, hoe lastiger het wordt om knopen door te hakken. Daarom is het verstandig om een daadkrachtig bestuur aan te wijzen. Ik leg expres de nadruk op “daadkrachtig”. Het heeft namelijk weinig nut om mensen aan te wijzen die het VvE Beheer moeten uitvoeren, als ze hier geen interesse in of ervaring mee hebben. De meeste problemen binnen een VvE ontstaan namelijk wanneer de basis niet goed is. Dan wordt bijvoorbeeld de administratie gelijk een chaos.

#2 Denk aan zowel de lange als de korte termijn

Een ander struikelblok voor veel VvE’s zit in het opstellen van plannen. Over het algemeen wordt alleen actie ondernomen wanneer het echt moet. Op korte termijn zijn er oplossingen, maar dat geldt vaak niet voor de lange termijn. Dat is ergens wel logisch. Zeker in grote steden verandert de samenstelling van de Vereniging van Eigenaren met enige regelmaat. Maar daarom is het juist belangrijk om een meerjarenplan op te stellen. Daarom is mijn tweede tip: denk zowel aan de lange als de korte termijn!

#3 Geef je eigen beperkingen toe

Ten slotte wil ik een controversiële tip geven. Wanneer we eigenaar zijn van een huis, dan willen we graag zoveel mogelijk zelf regelen. Dit lukt echter niet altijd. We hebben stuk voor stuk onze eigen beperkingen. De een heeft twee linkerhanden en de ander begrijpt niets van administratie. Soms is het daarom beter om je eigen limits te erkennen en een deskundige partij in te schakelen. Stel, je woont in Amsterdam en niemand binnen de VvE kan het VvE Beheer Amsterdam goed regelen. Dan is het een verstandige overweging om het VvE Beheer Amsterdam uit te besteden. Persoonlijk kan ik Parel Beheer aanraden voor het VvE Beheer Amsterdam. Ben je benieuwd? Klik op de link om meer informatie te vinden over deze externe VvE Beheerder.