Misschien is het een beetje een rare karaktertrek maar soms als het mooi weer is denk ik terug aan de druiligere dagen in de winter. Ik denk dan aan kopjes chocolademelk met slagroom of aan schaatsen en warm worden voor de kachel. Sommige mensen zijn zomermensen en andere zijn wintermensen zullen we maar zeggen. Daarom dacht ik, laat ik eens achter de computer kruipen en er een klein stukje over schrijven.

feestdagen

Wat ik vooral zo leuk vind aan de winter zijn de feestdagen. Gezellig samen komen met familie en vrienden en het nieuwe jaar in knallen. En dat nieuwe jaar in knallen heb ik het afgelopen jaar goed gedaan door middel van carbid schieten.

harde knallen

Als je een beetje uit het oosten van het land komt dan zal je het waarschijnlijk wel kennen. Voor mij was het de eerste keer dat ik zo’n evenement bijwoonde. Het principe is heel simpel. Je probeert een zo hart mogelijke knal uit een melkbus te krijgen door middel van het ontsteken van carbid (en water geloof ik). Dit wordt vooral met oud en nieuw gedaan maar ik heb begrepen dat het ook nog al eens voorkomt bij een trouwerij. Zelf heb ik dat nog niet eerder gehoord. Vroeger werden de harde knallen gebruikt om de boze geesten te kunnen verjagen. Ik geloof niet dat het op dit moment nog het geval is. Volgens mij gaat het er nu vooral om dat je veel lol hebt met elkaar en dat de knal zo hard mogelijk is.

ervaring

Ik kan wel zeggen dat het een hele nieuwe ervaring is geweest. Nu was ik al wat vuurwerk gewend maar dit sloeg alles. De ene knal ging nog harder dan de ander en iedereen vond het prachtig. Hoewel ik net heb gezegd dat ik van de winter houdt, vond ik het wel weer mindere om de hele avond echt buiten te moeten staan in een weiland. Tsja, als Nederlander moet je natuurlijk wel altijd iets te zeuren hebben. Verder was de sfeer heel gemoedelijk. Zelf weet ik of ik nog een keer zo’n evenement ga bijwonen. Want je kunt het echt wel als een evenement beschouwen.

Als je een keer met oud en nieuw in de buurt bent van carbid schieten, zou ik je wel echt aanraden eens een kijkje te gaan nemen. Het is dan wel aan te raden om dan oordoppen in te doen.